Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2014 21:34 - ВЯРАТА НА РАЗБОЙНИКА
Автор: boceto Категория: Други   
Прочетен: 2323 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Искам да споделя с вас вярата на разбойника, който беше на кръста до Христос
. ДА, да, искам да ви споделя за вярата на разбойника? Усмихвате се, вероятно се питате за каква вяра говоря? Смея да кажа ,че разбойника имаше по-голяма вяра от книжниците и фарисеите.

Книжниците изучаваха писанията (и до колко ги познаваха), но когато цар Ирод ги попита: ,,Къде трябва да се роди Христос,, те се затрудниха, наложи се да се поразровят из писанията за да дадат отговор; Да, те чакаха да се роди Месия, но не познаваха знаците по които трябваше да Го познаят и стигнаха до там, че разпънаха Онзи когото очакваха.

Да видим разбойника познаваше ли Го - о да, той казва на колегата си (другия разбойник) -

,,Ти и от Бога ли не се боиш,, ДА разбойника знаеше, че там на кръста до него виси не кой да е а Сам Бог. Смея да твърдя приятели, че разбойника имаше по-голяма вяра и от учениците. Не, не се смейте, не се смейте -така е. Хайде да видим в какво вярваха учениците.

Исус им казва: Марко 8:31 - “И започна да ги учи как Човешкият Син трябва много да пострада и да бъде отхвърлен от старейшините, главните свещеници, книжниците, и да бъде убит, и след три дни да възкръсне.” Как реагира Петър? 32. И говореше явно тези думи. А Петър Го дръпна настрана и започна да Го мъмри."

Само малко преди това, Петър беше заявил, че вярва че Този който стои пред него е Христос. А в следващия момент си позволява да Го мъмри - Парадокс, защо ли? Ами той беше на първия ред в църквата на Христа, беше толкова свикнал с Него, толкова фамилиярничеше, че приравняваше Бог със себе си. Сещате ли се колко пъти Исус предупреди учениците си за това което има да стане, те разбраха ли Го – НЕ, и защо ?
Ами те стояха на първия ред в църквата и си мислеха кой ще бъде пръв в Божието царство. Те очакваха едно земно царство. Ето Царя е при тях и беше само въпрос на време да се издигне царството Му. Какво направи Петър след като видя, че Исус се остави да бъде разпнат?

Йоан 21:3 – “Симон Петър им каза: Отивам да ловя риба. Казаха му: Ще дойдем и ние с теб. Излязоха и се качиха на ладията; и през онази нощ не уловиха нищо.”

Ами да, той си беше рибарин, беше оставил лодката и мрежите си, беше оставил семейството си, но мечтите му се разбиха. И сега какво, ами той умее най-добре това да лови риба ще се върне там от където е тръгнал -какво пък толкова. Я да видим Тома беше ли съхранил казаното от Исус в сърцето си? Ами не, колко човека му казват, че са видели Исус възкръснал, ама не Тома не вярва иска да сложи ръката си в раната, да види с очите си. Ами я да видим другите ученици които стоят там в по задните редици е църквата те повярваха ли? Ето двама от тях вървят си към Емаус и си говорят: Лука 24:14 – “И те разговаряха помежду си за всичко онова, което беше станало.”

Какво ли са си говорили как ли те са познавали Исус
?

19. И ги попита: Кое? А те му отговориха: Станалото с Исус Назарянина, Който беше пророк, силен в дело и слово пред Бога и пред целия народ; 20. и как нашите главни свещеници и началници Го предадоха да бъде осъден на смърт и Го разпънаха. 21. А ние се надявахме, че Той е Онзи, Който ще избави Израел. И освен всичко това вече е трети ден, откакто стана това. 22. При това и някои от жените измежду нас ни смаяха, като отишли рано сутринта на гроба 23. и не намерили тялото Му, дойдоха и казаха, че видели и видение на ангели, които казали, че Той бил жив. 24. И някои от онези, които бяха с нас, отидоха на гроба и намериха всичко така, както казаха жените; а Него не видели.

Аха за тях Исус е пророк, Онзи който ще избави Израел. А освен всичко това те знаят, че гроба е празен. Е момчета и вие сте проспали момента в който Исус ви е обяснявал че трябва да пострада и след три дни да възкръсне. Я да се върнем към нашия герой – разбойника.

Какво означава разбойник? Ами човек обикаляш пътищата, села и градове, човек който граби, убива и всичко лошо каквото се сетите. Къде ли пък този човек е чул за Исус и щом той е взел решение да живее по-такъв начин, защо ли е скътал в сърцето си думите Му.  В какво вярва разбойника?
Той не показва със живота си вярата си, не ходи да проповядва,
да печели души. Но вижте какво казва? Едно простичко желание говори много за вярата му:

Лука 23:42
“И каза: Господи Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в Царството Си.”

Я да видим сега какво точно казва с тези думи – “ГОСПОДИ ИСУСЕ” (вярва, че там до него е Сам Бог), “СПОМНИ СИ ЗА МЕНЕ” (вярва, че той няма заслуги както и по рано каза на колегата си: 40. А другият в отговор го смъмра: Дори от Бога ли не се боиш, ти, който си със същата присъда? (той знае че справедливо е осъден за разлика от Исус),..

СПОМНИ СИ ЗА МЕН”, НО КОГА – “КОГАТО ДОЙДЕШ”. А ето кой е съхранил казаното от Исус – разбойника знае, че Исус трябва да ОТИДЕ отиде за да ДОЙДЕ.  Къде да отиде?

И още нещо той не казва Исусе вземи ме със себе Си а казва “СПОМНИ СИ ЗА МЕН, КОГАТО ДОЙДЕШ” - това говори, че той вярва че ще си остане тука и ще чака. А самата дума - “СПОМНИ СИ” какво ни говори – ами виж аз нямам заслуги, но Ти ако щеш ме спаси.

И Исус не можа да остане равнодушен на тази молба какво му казва: 43. А Исус му отговори: Истина ти казвам днес ще бъдеш с Мене в рая.ИСТИНА ТИ КАЗВАМ ДНЕС” - ами те нямаха утре, там на кръста изтичаха последните им капки живот. Разбойника беше твърдо убеден, че Исус ще възкръсне, ще отиде при Отца Си, и ще се върне за своите Си - беше чул някак си думите на Христа и беше ги скътал дълбоко в сърцето си. Затова просеше милост, макар и в последните часове на живота си И Я ПОЛУЧИ - получи обещанието, че той разбойника, този който е ограбвал убивал и Бог знае какво още е правил; ще получи вечен живот, ДА заедно с Петър, Петър който беше оставил жена и деца оставил препитанието си Петър, който обикаляше 3 г. и половина заедно със Исус градове и села, къде ял къде не - колко ли обувки е скъсал при това ходене. А разбойника живял нечестиво ще получи същата награда. Е това справедливо ли е братя и сестри,логично ли е? Ами при Бога няма логика -Той е еднакво милостив към всеки грешник, Но моля не ме разбирайте не правилно? Не ви приканвам да живеете нечестиво и в последните часове на живота си (а то и не знаем те кога са) да се покаете, НЕ! Но, нека да внимаваме как слушаме, как приемаме и съхраняваме Словото, защото разбойника, утайката на обществото, ония за които ние си мислим, че са безнадеждни те ни изпреварват – Матей 21:31Исус им рече: Истина ви казвам, че бирниците и блудниците ви изпреварват в Божието царство.”

Нищо че ти стоиш на първите редове в църквата нищо, че си пастир, дякон, учител, старейшина или какъвто си там. По някога нашето АЗ ограбва казаното от Христа и ние като Петър има опасност да се върнем там от където сме тръгнали, че и другите да ни последват.

Филипяни 2:12  Затова, възлюбени мои, както сте били ВИНАГИ ПОСЛУШНИ - не само в моето присъствие, но сега много повече при моето отсъствие, ИЗРАБОТВАЙТЕ СПАСЕНИЕТО СИ СЪС СТРАХ И ТРЕПЕТ” АМИН.   /Милка Иванова/

Уточнение относно пасажа:
...И Исус му рече: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мене в рая” /Лука 23:43/.


Възможно ли е още същият ден да бъдат в Рая? Исус не се възнесе на небето в деня на смъртта си на кръста. Разбойника имаше много правилна Теология:

...когато дойдеш в царството Си”  /Лука 23:42/.

Самият Исус не отиде в Рая, през този ден:

“Каза и Исус: Не се допирай до Мене, защото още не съм се възнесъл при Отца; но иди при братятя Ми и кажи им: Възнасям се при Моя Отец и при вашия Отец, при Моя Бог и при вашия Бог”  /Йоан 20:17/.

Освен това, разбойника не умря в същият ден:

“И понеже беше Приготвителният ден, то, за да не останат телата на кръста в съботата, защото оная събота беше голям ден, юдеите помолиха Пилат да им се пребият пищялите и да ги дигнат оттам. Затова дойдоха войниците и пребиха пищялите на единия и на другия, които бяха разпнати с Исуса. Но когато дойдоха при Исуса и Го видяха вече умрял не Му пребиха пищялите”  /Йоан 19:30-34/.


НЕРАЗБИРАНЕТО НА ТОЗИ ПАСАЖ ИДВА ОТ НЕПРАВИЛНА ПУНКТОАЦИЯТА ?!

При написване на Библията не е била ползвана пунктоация.
Тя е добавена доста по-късно
от църквата едва, през средните векове.

Правилната пунктоация на текста е:

“И Исус му рече: Истина ти казвам днес,  ще бъдеш с Мене в рая.”

ДНЕС,..  СЕГА ТИ КАЗВАМ ТАЗИ ИСТИНА...  ЩЕ БЪДЕШ С МЕН В РАЯ !!!




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boceto
Категория: Други
Прочетен: 84289
Постинги: 26
Коментари: 1
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930